Czytelnia Kiosk24.pl

Kawa czy herbata? (numer 4/2006)

Chemia w Szkole | 07 wrzesień 2006


Chemia w Szkole

Zamów prenumeratę tego tytułu

* Pokazana okładka tytułu jest aktualną okładką tytułu Chemia w Szkole. Kiosk24.pl nie gwarantuje, że czytany artykuł pochodzi z numeru, którego okładka jest prezentowana.

Za oknami szary dzień, słychać tylko miarowe bębnienie ciężkich kropli deszczu. Ulicami przemykają skuleni ludzie. Czy coś może wyrwać nas z tej smętnej codzienności? Może gorący, hipnotycznie pachnący, głębią swą wabiący kubek... kawy czy herbaty? Kto z nas nie podejmował takiej decyzji? Czym się wtedy kierowaliśmy? Smakiem, upodobaniem, przyjemnym aromatem, porą dnia? Na ile świadomie wybraliśmy? Spróbujemy przybliżyć i być może ułatwić Państwu ten wybór.

Herbata
Powszechnie za ojczyznę herbaty uważa się Chiny. Gdzie i kiedy sporządzono pierwszy napar z liści herbaty, opisują tylko legendy. Najpopularniejsza z nich mówi o cesarzu Shen Nung i podaje datę - 2737 rok przed naszą erą. Otóż, gdy cesarz medytował w ogrodzie w oczekiwaniu na czarkę wrzątku, do kociołka wpadło kilka liści rosnącego dziko krzewu herbacianego. Smak naparu był delikatny, świeży, a cesarz po wypiciu go poczuł niezwykłe ożywienie. Nie sposób stwierdzić, czy cesarz Shen Nung był postacią legendarną, czy też rzeczywistą. Ale na pewno herbata odegrała ogromną rolę w kulturze narodów Wschodu.
Początkowo herbatę poddawano działaniu pary w celu przyspieszenia więdnięcia i prasowano w cegiełki, na tyle twarde, że trzeba je było tłuc w moździerzu, aby przyrządzić napój. Dopiero w XIII wieku opracowano metody, według których preparuje się po dzień dzisiejszy herbaciane liście. Herbatę uprawia się w Chinach, na Sri Lance, w Afryce wschodniej, Gruzji, Turcji i oczywiście w Indiach, skąd pochodzi uznawana za królową wśród herbat Darjeeling. Jest ona uprawiana na plantacjach zwanych ogrodami. Każdy z nich posiada swoją nazwę, która gwarantuje odpowiednią jakość herbacianych liści. Herbatę można podzielić na wiele sposobów: pod względem pochodzenia, sposobu formowania liści, sposobu parzenia i ze względu na kolory.

(...)

dr Beata Dasiewicz, dr inż. Katarzyna Dobrosz-Teperek

Artykuł w całości jako plik PDF do pobrania znajduje się w zakładce Opis w ofercie tytułu Chemia w Szkole

Wróć do czytelni