Chemia w Szkole | 26 luty 2008
* Pokazana okładka tytułu jest aktualną okładką tytułu Chemia w Szkole. Kiosk24.pl nie gwarantuje, że czytany artykuł pochodzi z numeru, którego okładka jest prezentowana.
Rzadko zdajemy sobie sprawę z obecności fenoli w organizmach żywych i to zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych. Często spełniają w nich ważną rolę fizjologiczną, o czym świadczy treść poniższego artykułu.
Fenole – czynniki wpływające na toksyczność
Fenol został po raz pierwszy wydzielony ze smoły węglowej w 1832 r. przez chemika niemieckiego Friedliba Rungego. Rok później Frédéric Gerhardt nazwał go fenolem. Wkrótce grupę pochodnych węglowodorów aromatycznych, w których grupa hydroksylowa związana jest z atomem węgla pierścienia aromatycznego, nazwano fenolami.
Do fenoli roślinnych zaliczamy flawonoidy, fenolokwasy, garbniki hydrolizujące i skondensowane. Roślinne fenole powstają w wyniku reakcji zachodzących w procesach metabolicznych. Na drodze szlaku kwasu szikimowego syntetyzowane są takie związki, jak kwas hydroksycynamonowy i kumaryny. Proste fenole i chinony powstają w wyniku przemian kwasu octowego, a bardziej złożone strukturalnie flawonoidy – w wyniku połączenia tych dwóch szlaków.
(...)
Danuta Wojcieszyńska
Adam Wilczek
Artykuł w całości jako plik PDF do pobrania znajduje się w zakładce Opis w ofercie tytułu Chemia w Szkole