Chemia w Szkole | 26 luty 2008
* Pokazana okładka tytułu jest aktualną okładką tytułu Chemia w Szkole. Kiosk24.pl nie gwarantuje, że czytany artykuł pochodzi z numeru, którego okładka jest prezentowana.
Dawno, dawno temu... Tak można by rozpocząć opowieść o czekoladzie i miłości ludzi do niej. Mamy nadzieję, że poniższy artykuł pozwoli uciszyć czytającym wyrzuty sumienia w momencie, gdy sięgają
po kolejną słodką, aksamitną, brązową, czekoladową kostkę.
Około 1000 lat p.n.e. Olmekowie (żyjący w lasach tropikalnych na terenach obecnej Ameryki Środkowej
– Jukatanie i Gwatemali) jako pierwsi zaczęli uprawiać drzewa kakaowca. Popularność wywaru z jego nasion została potwierdzona badaniami nalotów w naczyniach odnalezionych w grobach tej cywilizacji. Zawierały one teobrominę, związek chemiczny występujący tylko w jednej roślinie Nowego Świata – kakaowcu. Olmekowie uprawiali kakaowce do około 100 r. p.n.e., kiedy to nastąpił ich upadek. Niestety do dzisiaj nie wiadomo, co było przyczyną zniknięcia tejże cywilizacji, którą podejrzewa się również o zapoczątkowanie posługiwania się przez plemiona indiańskie pismem hieroglificznym, systemem numeracji i kalendarzem. Możemy mieć tylko cichą nadzieję, że nie przyczyniła się do tego czekolada. Po upadku Olmeków, w IV wieku n.e. powstała potężna cywilizacja Majów. I tu zaczyna się już udokumentowana historia czekolady.
(...)
Beata Dasiewicz
Katarzyna Dobrosz-Teperek
Artykuł w całości jako plik PDF do pobrania znajduje się w zakładce Opis w ofercie tytułu Chemia w Szkole