Czytelnia Kiosk24.pl

Estry - nie tylko ładny zapach (3/2007)

Chemia w Szkole | 26 luty 2008


Chemia w Szkole

Zamów prenumeratę tego tytułu

* Pokazana okładka tytułu jest aktualną okładką tytułu Chemia w Szkole. Kiosk24.pl nie gwarantuje, że czytany artykuł pochodzi z numeru, którego okładka jest prezentowana.

Zadając uczniowi lub studentowi pytanie o estry najprawdopodobniej usłyszymy stereotypową odpowiedź, że ładnie pachną, najczęściej owocami. Natomiast podanie wzoru i poprawnej nazwy często sprawia mu kłopot. Czym są estry? Są one pochodnymi kwasów karboksylowych. Można je otrzymać na wiele sposobów. Jedną ze starszych metod jest reakcja estryfikacji Fischera polegająca na ogrzewaniu kwasu karboksylowego i znacznego nadmiaru alkoholu w obecności niewielkiej ilości mocnego kwasu nieorganicznego jako katalizatora. Konieczność użycia nadmiaru alkoholu ogranicza jej zastosowanie jedynie do otrzymywania estrów metylowych, etylowych i propylowych. Nazwy estrów tworzy się od nazwy kwasu karboksylowego, z jakiego powstał określony związek oraz nazwy grupy alkilowej, która została wprowadzona do cząsteczki w miejsce atomu wodoru w grupie karboksylowej kwasu. Nazwa estru ma końcówkę -an dodaną w miejsce końcówki -owy w przymiotnikowej części kwasu.

(...)

Beata Dasiewicz
Katarzyna Dobrosz-Teperek

Artykuł w całości jako plik PDF do pobrania znajduje się w zakładce Opis w ofercie tytułu Chemia w Szkole

Wróć do czytelni