Czytelnia Kiosk24.pl

Wybrane zagadnienia z chemii sacharydów (5/2007)

Chemia w Szkole | 26 luty 2008


Chemia w Szkole

Zamów prenumeratę tego tytułu

* Pokazana okładka tytułu jest aktualną okładką tytułu Chemia w Szkole. Kiosk24.pl nie gwarantuje, że czytany artykuł pochodzi z numeru, którego okładka jest prezentowana.

Sacharydy, zwane też cukrami lub węglowodanami, stanowią grupy polihydroksyaldehydów i polihydrosyketonów. Są one podstawowymi składnikami świata roślinnego i zwierzęcego.

Najbardziej rozpowszechnionym w przyrodzie sacharydem jest D -glukoza. Po raz pierwszy wyodrębnił ją z winogron Proust (1802 r.). Glukoza jest produktem wieloetapowego procesu fotosyntezy za chodzącego przy udziale energii świetlnej w obecności chlorofilu.

(...)

Danuta Kamińska

Artykuł w całości jako plik PDF do pobrania znajduje się w zakładce Opis w ofercie tytułu Chemia w Szkole

Wróć do czytelni