Chemia w Szkole | 02 kwiecień 2008
* Pokazana okładka tytułu jest aktualną okładką tytułu Chemia w Szkole. Kiosk24.pl nie gwarantuje, że czytany artykuł pochodzi z numeru, którego okładka jest prezentowana.
Z badań wynika, że w ciągu swojego, liczącego 70 lat, życia przeciętny człowiek zjada aż 80 ton żywności wzbogaconej różnymi dodatkami: barwnikami, konserwantami itd. Dodatki do żywności budzą w ostatnich latach wiele emocji. Ich stosowanie utożsamia się często z chemizacją żywności i pogarszaniem przez to jej jakości zdrowotnej. Obawy te spowodowane zostały w dużej mierze przez reklamę i publikacje prasowe. Autorzy tych sensacyjnych doniesień twierdzą, że substancje wzbogacające żywność są odpowiedzialne za wyzwalanie wszelkich nieszczęść, np. raka, ślepoty, czy zaburzenia koncentracji. W prasie spotyka się mnóstwo katastroficznych tytułów, takich jak: „Konserwant to przyjaciel czy płatny morderca?”, „Groźne dodatki” czy „Produkty light to szatański wynalazek”, nie mówiąc już o treściach tych artykułów, zawierających często fałszywe informacje. Konsumenci, także uczniowie stawiają wiele pytań dotyczących problemów produkcji żywności czy zdrowego odżywiania, np.
1. Czy dodatki do żywności to wymysł ostatnich lat?
2. Czy współcześnie możliwa jest produkcja żywności bez dodatków?
3. Czy wszystkie sztuczne dodatki są szkodliwe, a naturalne – zdrowe?
4. W jaki sposób dodatki do żywności wpływają na nasze zdrowie?
5. Na jakiej podstawie polskie prawo dzieli do datki do żywności na dozwolone i niedozwolone?
6. Skąd wzięła się litera E w nazwach dodatków do żywności?
W tym artykule przedstawione zostaną wybrane fakty, które mogą być pomocne w poszukiwaniu odpowiedzi na postawione wyżej pytania.
(...)
Alicja Czarnecka
Anna Florek
Artykuł w całości jako plik PDF do pobrania znajduje się w zakładce Opis w ofercie tytułu Chemia w Szkole