Czytelnia Kiosk24.pl

Pomóc alergikom, bo alergia szkodzi mózgowi (1/2014)

Biologia w Szkole | 06 maj 2014


Biologia w Szkole

Zamów prenumeratę tego tytułu

* Pokazana okładka tytułu jest aktualną okładką tytułu Biologia w Szkole. Kiosk24.pl nie gwarantuje, że czytany artykuł pochodzi z numeru, którego okładka jest prezentowana.

Aktualnie 55% polskich dzieci to alergicy. Często alergenem jest pożywienie, które powoduje nadwrażliwość (alergię) i zaburzenia w mózgu. Apele o zdrowe odżywianie się nie zawsze skutkują, ale powtarzane mogą wywierać wpływ na ludzi. Współcześnie coraz więcej dzieci jest otyłych lub ma nadwagę. Jaki ma to związek z zachęcaniem do uczenia się?

Apele o właściwe odżywianie się
Apele o racjonalne, zdrowe odżywianie się słychać z różnych stron i nie od dziś. Mają one różną wartość, ale warto próbować, bo nasze dzieci źle się odżywiają. Nie zawsze skutkują one pozytywnymi zmianami, ale powtarzane, czasem wielokrotnie, podobnie jak medialne reklamy, wywierają wpływ na ludzi. Nieracjonalne odżywianie się ludzi stało się problemem naszych czasów. Lekarze mówią o epidemii otyłości, chorób serca, cukrzycy oraz nowotworów. Do listy chorób spowodowanych złym odżywianiem się dodano jeszcze problemy psychiczne. Specjaliści ostrzegają, że jeśli nadal będziemy zajadać się niezdrowym jedzeniem, staniemy się społeczeństwem chorych i szaleńców.
Niestety ostrzeżenia lekarzy są lekceważone, choć są głęboko uzasadnione. Z badań przeprowadzonych w marcu 2008 roku przez Child & Family Research Institute w Vancouver w Kanadzie wynika, że dieta północnoamerykańska, oparta na przetworzonej żywności i czerwonym mięsie, uboga w ryby i warzywa, jest niebezpieczna dla kobiet w ciąży - podwyższa ryzyko chorób neurologicznych i psychicznych u dzieci (Chyłkiewicz 2008).

(...)

dr Julian Piotr Sawiński

Artykuł w całości jako plik PDF do pobrania znajduje się w zakładce Opis w ofercie tytułu Biologia w Szkole.

Wróć do czytelni