„Antynadwaga” Andrzeja Kondratyuka to książka o tym jak schudnąć i co warto zmienić w diecie.
Dieta nie może opierać się na jednej zasadzie. Nieskuteczne okazały się próby ograniczenia węglowodanów lub tłuszczów, nie pomaga liczenie kalorii, indeksów, punktów. Człowiek je za dużo nie dlatego, że nie umie liczyć, ale dlatego, że często ma sytuacje stresowe i nie potrafi sobie z nimi poradzić.
Podstawową cechą opracowanego przez nas sposobu odżywiania się jest jego zmienny – wahadłowy charakter. W diecie wahadłowej stosujemy rotację produktów z różnych grup – węglowodanów, białek, warzyw i owoców. Aby doprowadzić do przyspieszenia trawienia na początku kuracji odchudzającej w pełni oddzielamy węglowodany (kaszę, ryż, ziemniaki, kukurydzę) od białek pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, ryby, ser żółty, twaróg, kefir, jogurt, jajka) i stosujemy te grupy produktów w różne dni.
Wahadłowa wersja odżywiania się jest najbardziej skuteczną metodą leczenia nadwagi i otyłości. Jest to model odżywiania się odwrotny od „naukowo” udowodnionego „zrównoważonego”. W takich właśnie zróżnicowanych warunkach aktywizują się enzymy spalające komórki tłuszczowe. W istocie chodzi tu o trening metabolizmu.